Jord til nye æbletræer

Jord til nye æbletræer

Æbletræer har det som alle andre voksende træer og planter bedst i en god jord. God jord er imidlertid ikke det samme for alle planter. Æbletræer er ikke særligt besværlige med deres jord. Med æbletræer handler det mere om hvad de har brug for i deres forskellige faser.

Læs med her og få svar på nøjagtigt hvilken form for jord eller jordforbedring, dine træer og planter har brug for.

Nye æbletræer skal have mere opmærksomhed end gamle æbletræer

Et gammelt æbletræ kræver ikke så meget i forhold til jordforbedring. Træets rødder går dybt og langt og finder selv det som det har brug for.

Nye æbletræer derimod kræver lidt mere af deres jord. Det kommer ikke an på hvilken sort vi taler om, alle små nye æbletræer kræver pasning i de første år. Det som er vigtigt, er træets placering.

Har du fældet et gammelt træ og vil du gerne have det nye samme sted, så kræver det meget jordforbedring inden du planter træet. Det gamle træ har opbrugt alle reserver på stedet. For at få det nye træ godt i gang er du dels nødt til at grave meget mere ud, end du normal ville gøre og dels tilfører en større portion jordforbedring.

Selv om træet skal stå på en hel ny plads i haven, hvor der aldrig før har stået et træ, er det alligevel en god ide at forbedre jorden lidt, for at give træet de bedste betingelser fra starten.

Sådan planter du et nyt æbletræ

  • Find den rigtige placering. Inden du går i gang, skal du lige sikre dig at træet får den rigtige placering i forhold til de øvrige planter i haven. Et nyt træ skal som hovedregel være minimum 3 meter fra andre træer. Det ser måske lidt ensomt ud i begyndelsen, men inden du ser dig om giver det rigtig god mening.
  • Grav et hul. Hullet skal som minimum være tre gange så stort som træets rodklump. Placere du træet et sted hvor der tidligere har stået et træ er det en god ide at grave hullet dobbelt så stort.
  • Fyld hullet med vand. Fyld hullet helt op og giv vandet tid til at sive helt væk.
  • Jordforbedring. Den jord du har gravet op kan med fordel blandes med ny jord. På den måde sikrer du dig at træet har noget at leve af i den første tid.
  • Plant træet. Endelig er det tiden at plante træet. Skovl jord tilbage i hullet indtil det rette niveau. Placer træet og fyld jord op omkring det.
  • Vand træet. I de første par år skal du give dit nye æbletræ rigeligt med vand. Rødderne har brug for vandet for at kunne etablere sig ordentligt.

Opbinding af dit nyplantede æbletræ

Om et helt nyplantet træ har brug for at blive bundet op viser sig inden for den første uges tid. Hælder træet til den ene eller den anden side er det en god ide at binde det op. Ser det fint ud som det er kan du lade være.

Et træ kan sagtens tvinges på plads året efter, hvis det mod forventning ikke gror lige op. I stedet for at sætte støtte pælen helt op ad stammen, sætter du den en halv meter fra stammen. På den måde kan du langsomt tvinge træet i den rigtige retning.

Jordforbedring til ældre æbletræer og andre planter

Nyetablerede planter og træer har brug for både mere jordforbedring og vand end træer og planter der har nogen år på bagen. Hold alligevel øje med dine træer og planter og giv den jordforbedring, hvis de ikke vokser som de skal.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *